18 Haziran 2010 Cuma

SİS

Her yer, her şey karanlık!
Evren, doğasında bir karanlıklar imparatorluğu aslında. Bir ışık kaynağı varsa aydınlanıyor, onun gücü ölçüsünde görünür oluyor cisimler. Işığa ne kadar yakınsa, o kadar görünüyor; ışığa yüzünü dönerse, yönelirse o zaman fark ediliyor her şey!.. Işık kaynağından uzaklaştıkça kararıyor, ne varsa yok oluyor; görünmezliğe bürünüyor… Yakınlaştıkça, ışığı aldıkça aydınlanıyor; yansıtıyor, aydınlatıyor… Aydınlandıkça, aydınlattıkça fark ediliyor, fark yaratıyor, büyüyor, büyüyor!.. 

Güneş ışıklarını ulaştırabildiği her şeyi, tüm güzellikleriyle gözler önüne sererken; Ay da aydınlanıyor, aldığı ışığı yansıtarak çevresini, Dünya’yı da aydınlatıyor…



İnsan da karanlıkların içinden çıkıp geliyor! Anne karnından Dünya’ya “merhaba” dediğimiz anla birlikte, ışığa yöneldikçe büyüyor, gelişiyoruz.
Sizler bizim aydınlık geleceğimizsiniz çocuklar! Güneşiniz anneniz, babanız, okulunuz, öğretmenleriniz. Işığınız; onlardan aldığınız tecrübeler, davranışlar, bilgiler. Dostunuz; kitaplar. Ayrıca kendi yaşanmışlıklarınız: Gördüğünüz, duyduğunuz, okuduğunuz, yaşadığınız her şeyden almanız gereken dersler, çıkaracağınız ana fikirler…
Çevrenizdeki karanlıklar aydınlanacak, sisler dağılacaktır siz aydınlandıkça! Çirkinliklerin gölgeleri, cehaletin karanlıkları yok olacaktır siz aydınlandıkça...
Sislerin içinden silkinip çıkın. Karanlık geleceklere mahkum etmeyin kendinizi ve bizi. Doğruyu yanlıştan ayırarak çıkılır yola. O yol hayat yoluysa yolunuz uzun, meşakkatli ve engellerle dolu.
Sen; benim sevgili öğrencim, ailenin en değerli varlığı, bu ülkenin umudusun.
Geride bıraktığın dört öğrenim yılından kazanımlarını ve eksiklerini ser masanın üzerine. Geliştirmen gereken davranışlarını, tamamlaman gereken eksiklerini, öğrenmen gereken konuları belirle. Bir “gün planı” yaparak bütün yaz düzenli şekilde ders çalış, kitap oku… Sonra da bunu alışkanlık haline getir. İşte o zaman umuda, mutluluğa götürecektir seni, önünde uzanan yollar. İşte o zaman istikbalinin üzerindeki sisler dağılacak; başarıya, mutluluğa yelken açacaksın!
Çevrendeki kaynaklardan bilgi al hayat boyu. Onları sindir, yorumla, davranışlarına yansıt, kullan. Ve paylaş çevrenle… Yani bilimin ışığını al, parla, fark ettir kendini kalabalıklarda. Sonra yay ışığını sislerin, karanlıkların üzerine. Aydınlat çevreni, kamaştır gözlerimizi: Fark yarat! Övüncümüz ol, okşa gururumuzu.
İyi tatiller, canım benim!

18 Haziran 2010

Öğretmenin: Fikri Tırpan

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder